Balandžio 8–12 dienomis Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko „Žalioji bibliotekos savaitė 2024“, skirta bibliotekos vykdomos programos „Tvari biblioteka“ veikloms. Viešosios bibliotekos kolektyvas pasiūlė keletą idėjų, kaip drauge siekti tvarumo ir savo bendruomenėje vykdė „5 idėjos, kaip tapti ekologiška ir tvaria“ programą. 

Balandžio 8 d. vyko „Energijos vartojimo efektyvumo diena“. Jos metu bibliotekos darbuotojai tausojo elektros energiją.

Balandžio 9 d. į popietę „Žolynų paslaptis pagal Eugeniją Šimkūnaitę“ rinkosi senjorų klubo „Beržė“ nariai. Klubo narė Aldutė atsinešė jau užplikytos juodojo beržo grybo arbatos ir papasakojo apie jo naudą sveikatai. Apie meškinio česnako trauktinės gydomąsias galias savo žiniomis pasidalino Stasys. Sužinota, kad ši trauktinė labai gerai gydo įvairias žaizdas. Pasak Alfredo, žiemą pagrindinė pušų dovana – spygliai, iš kurių lengva pasigaminti vitamininį gėrimą. Klubo nariai Staselė, Zita, Alfutė, Povilas kalbėjo apie įvairių vaistažolių galią. Žiniuonės ir žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės teigimu, receptų nevalia suprasti pažodžiui, reikia perprasti jų kodą, raktą.

Dauguma iš tolo yra matę Radviliškio mieste esančius baltus UAB „Radviliškio šiluma“ kaminus, tačiau retas kuris vaikščiojo po didžiulę ir ypatingą teritoriją. Balandžio 10 d. grupė Radviliškio viešosios bibliotekos darbuotojų  apsilankė UAB „Radviliškio šiluma“ įmonėje, kuri šiluma ir karštu vandeniu aprūpina radviliškiečius. Jos direktorius Pranas Mickaitis supažindino su įmonės, kuri gamina ir parduoda gyventojams ir įmonėms šilumos energiją patalpų šildymui ir karšto vandens ruošimui, veikla.

Viešosios bibliotekos Jaunimo studijoje balandžio 11 d. 10.00 val. bibliotekos darbuotojai žiūrėjo dokumentinį filmą „Ekologija – tai gyvenimas“. Šis trumpametražis filmukas apie ekologiją, planetos tausojimą ir mūsų galimus pasirinkimus, kuriais prisidėtume prie sveikesnio, geresnio, taupesnio gyvenimo.

Skaitytojų aptarnavimo skyrius kvietė lankytojus susipažinti su Žaliųjų knygų lentyna „Apie aplinkosaugą“. Parodą sudarė šios knygos: „Gyvenk ekologiškai“, „Lietuvos gamta“, „Nepatogi tiesa“, „Lietuvos nacionaliniai parkai“, „Lietuvos ichtiologiniai draustiniai“, „Pakalbinti stebuklai“, „Žmogaus ekologija“, „Aplinkos apsauga“, „Gamtos vertybės saugomose teritorijose“, „Gamtos pasaulio pažinimas“, „Lithuanian Nature“, „Įsižeminimas“, „Trumpa žmonijos istorija“, „Susipažinkite – tai jūs“, „Raizgus gyvenimas“, „Gamtos saitai“, „Jokios tylos miške“, „Sakalas keleivis“, „Lietuvos vandens telkinių būklės gerinimo priemonės“, „Žemė – vandens planeta“, „Paskui orus jų klystkeliais“ , „Gamtos paveldo objektai“ ir kt.

Keletas bibliotekos struktūrinių padalinių tą savaitę taip pat vykdė veiklas, skirtas tvarumui.

Pakalniškių bibliotekoje veikė „Žalioji knygų lentyna“, kur vyravo knygos apie ekologiją bei gamtos tausojimą, veikė ūkininkės Dianos Špakauskienės kūrybinių darbų paroda „Mano Velykinės dekoracijos“. Darbai buvo kurti iš antrinių žaliavų.

Pavartyčių bibliotekoje vyko akcija „Žalioji palangė“ bei buvo parengta senų spaudinių paroda apie retus lietuviškus gamtos augalus. Paroda parengta iš šiaulietės Vidos Motekaitytės, Lietuvos biologės, habilituotos biomedicinos mokslų daktarės, asmeninės namų bibliotekos. Parodoje eksponuojami reti spaudiniai, kuriuos sovietmečiu buvo galima skaityti ne visur, pavyzdžiui – tik Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lituanistikos skaitykloje.

Sidabravo biblioteka minėtą savaitę gavo „žalių“ dovanų: skaitytoja ir bibliotekos bičiulė Regina Grybova bibliotekai padovanojo gėlę ir jų svogūnėlių.

Balandžio-gegužės mėnesiais tradiciškai kai kurie struktūriniai padaliniai įsirengia „Žaliąsias palanges“.

Radviliškio viešosios bibliotekos skyriuose bei jos struktūriniuose padaliniuose numatyta dar daug įvairių veiklų, skirtų tvarumui, kurios bus įgyvendinamos šiais metais. 

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos