Minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Radviliškio viešoji biblioteka surengė tradicinę akciją „Sustabdyta minutė – knygai“. Gegužės 5 d prie Viešosios bibliotekos vyko šiai progai skirta skaitymo akcija „Sustabdyta minutė – knygai“. 2023-ieji yra paskelbti Tremtinių ir politinių kalinių metais, todėl šį kartą pasirinkta skaitymų tema – tremtis. Skaitymuose dalyvavo ir tremtinių kūrybos tekstus skaitė gydytojas, literatas, poetas, buvęs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys, Radviliškio rajono literatų klubo „Jonvabalis“ narys Antanas Stančikas ir Viešosios bibliotekos darbuotojos. Susirinkusius pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės kultūros, paveldosaugos ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Stirbienė ir Radviliškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Marcinkienė.

Tradicinė skaitymo akcija „Sustabdyta minutė – knygai“ vyko ir Radviliškio rajono bibliotekose. Prie šios akcijos prisijungė Grinkiškio biblioteka ir Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos II g. klasės moksleiviai su mokytoja Rasa Grakulskiene. Susibūrusiems dalyviams bibliotekininkė pristatė šiųmetę akcijos temą ir perskaitė buvusios Grinkiškio vidurinės mokyklos mokytojo a. a. Algirdo Čiapo užrašytus tremties prisiminimus. Po to renginio dalyviai skaitė ištraukas iš Algerdo Mečinsko knygos „Virš mano galvos – žvaigždė šiaurinė...“. Knyga išleista mokytojui, poetui, dailininkui, fotografui, politiniam kaliniui ir tremtiniui, grinkiškiečiui Juozui Mečinskui atminti. Knygą išleido sūnus Algerdas Mečinskas.

Prie Beinoravos bibliotekos, žydinčių tulpių apsuptyje, buvo skaitoma ištrauka iš Irenos Saulutės Valaitytės-Špakauskienės knygos „Manėme, kad plaukiame į Ameriką“. Ištrauką skaitė aktyvi bibliotekos lankytoja Ligita Kriščiūnienė.

Baisogalos bibliotekoje akcija „Sustabdyta minutė – knygai“ vyko kartu su Pakiršinio vaikų dienos centro „Gandriukas“ auklėtiniais. Renginio metu skaitytos ištraukos iš vaikiškų knygų tremties tematika.

Aukštelkų bibliotekoje susirinkę vaikai ir suaugusieji kalbėjo apie tremtį, pasakojo, ką apie tą laikotarpį buvo skaitę ar girdėję. Bibliotekininkė renginio dalyviams pristatė S. Abromavičiaus knygą ,,Tremties vaikai“.

Daugėlaičių bibliotekoje su bibliotekos skaitytojais buvo skaitomi tremtinių eilėraščiai, prisiminimai.

Kutiškių biblioteka šią akciją su savo skaitytojais paminėjo Kutiškių bendruomenės poilsio zonoje.

Pakalniškių bibliotekos skaitytojos akcijos dieną skaitė ištraukas iš tremtinių atsiminimų knygos „Leiskit į Tėvynę“.

Palonų DC kieme buvo skaitomos knygų ištraukos: D. Grinkevičiūtės „Lietuviai prie Laptevų jūros“, ir A. Dambrausko „Viskas praeina“.

Pavartyčiuose akcija vyko čionykščiame ,,Emocijų“ parke. Susirinkę akcijos dalyviai – Pavartyčių bendruomenės nariai, bibliotekos skaitytojai – skaitė poeto Antano Miškinio eiles.

Prie Raudondvario bibliotekos susirinko Raudondvario bibliotekos skaitytojai ir RTVMC Šeduvos skyriaus atstovai, kurie skaitė eilėraščius, ištraukas iš knygų apie tremtį ir tremtinius.

Šeduvos filialo bibliotekininkės lankėsi Šeduvos globos namuose ir kartu su Rima Kapučinskiene skaitė tremtinių eilėraščius, prisiminimus. Globos namų gyventojai ir darbuotojai taip pat dalinosi savo bei artimųjų prisiminimais.

Vainiūnų bibliotekoje buvo skaitomos ištraukos iš rašytojos Jurgos Vilės knygos „Sibiro haiku“, pristatyta knyga „1940–1952 metų Lietuvos tremtiniai“.

Žeimių bibliotekoje buvo skaitomos ištraukos iš Marijos Garbačiauskienės knygos „Jei laimė nebūtų lydėjus“, kurioje rašoma apie mūsų krašto gyventojų trėmimus.

Prie šios akcijos tradiciškai prisijungė ir su bibliotekos lankytojais ištraukas iš knygų apie tremtį skaitė Šiaulėnų, Šniūraičių, Šaukoto, Skėmių, Sidabravo, Pociūnėlių bibliotekininkės.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos