Gegužės 31–birželio 4 d. Radviliškio viešoji biblioteka sulaukė viešnių iš Kashuri bibliotekos (Sakartvelas). Penkių moterų ir merginų komanda atvyko dalyvauti Radviliškio viešosios bibliotekos tradiciniame Tarptautiniame pasakų sekimo čempionate „Vieną kartą gyveno...“. Keliaudamos iš Rygos į Radviliškį, viešnios buvo pakviestos apsilankyti Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, kur bibliotekos darbuotojai vedė ekskursiją ir supažindino su bibliotekoje veikiančiais skyriais: Vaikų bei Suaugusių abonementais, Sensoriniu kambariu, Jaunimo ir edukacijų erdve, Amerikos bei Kraštotyros skaityklomis, aprodė Konferencijų bei kino sales ir kt. erdves. Knygos grafikos centre viešnios dalyvavo edukacinėje programoje – mokėsi kurti ekslibrisus. Didelį įspūdį Kashuri bibliotekos atstovėms paliko šiuolaikiškai įrengta knygų saugykla, knygų grąžinimo įrenginys, knygomatas.

Birželio 1-ąją Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko taip visų lauktas Tarptautinis pasakų sekimo čempionatas „Vieną kartą gyveno...“, skirtas Vaikų gynimo dienai. Jame trumpai savo šalį pristatė ir pasakas sekė Sakartvelo atstovės. Tądien jos susipažino su Viešąja biblioteka, susitiko su Radviliškio rajono savivaldybės meru Kazimieru Račkauskiu ir Radviliškio rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir turizmo skyriaus vedėja Juste Juškaite.

Birželio 2-ąją Sakartvelo atstovės Viešojoje bibliotekoje susitiko su Radviliškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos, informacinių technologijų ir komunikacijos skyriaus vyriausiąja specialiste Eligija Zoltneriene, kuri yra buvusi Sakartvele. Po to Viešosios bibliotekos Konferencijų salėje viešnios pademonstravo skaidres – pateikė svarbiausius faktus apie Sakartvelo krašto istoriją, ekonomiką, tradicijas. Tąryt Viešojoje bibliotekoje vyko tradicinis skaitymo akcijos renginys „Tėčiai skaito“, kuriame geranoriškai dalyvavo ir viešnios iš Sakartvelo. Viena jų sudainavo vaikišką dainelę.

Kashuri miesto gyventojos buvo pakviestos pakeliauti ir po rajoną: lankėsi Šeduvoje, kur buvo supažindintos su Šeduvos miesto istorija, aplankė žydų kapines, sužinojo apie statomą unikalų Šeduvos žydų istorijos muziejų „Dingęs štetlas“, apžiūrėjo „Retromobile“ muziejaus ekspoziciją, aplankė Šeduvos kultūros ir amatų centrą, kur viešnias dainomis pasitiko centro darbuotoja Izolina Staniulienė. Sugrįžus į Radviliškį, viešnios lankėsi Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijoje, apžiūrėjo atnaujintas mokymosi erdves.

Birželio 3 d. Pasakų sekimo čempionato dalyvės iš Sakartvelo aplankė Burbiškio dvarą ir Kleboniškių kaimo buities muziejų. Burbiškio dvare keliautojas pasitiko dvaro darbuotoja Augustė, kuri aprodė dvaro teritoriją, supažindino su dvaro istorija, pastarųjų metų pokyčiais, čia vykstančiomis šventėmis ir renginiais. Burbiškio dvaro salėse Viešosios bibliotekos viešnios susipažino su senąja dvaro kultūra: baldais, indais, drabužiais, ir t.t. Kitose dvaro sodybos erdvėse lankytojos apžiūrėjo dvaro istorijos, kinkomojo transporto, senosios technikos ekspozicijas. Pasivaikščioję parko takeliais ir tilteliais, visi išvyko į Kleboniškių kaimo buities muziejų. Minėtame muziejuje jos apžiūrėjo po atviru dangumi saugomus iš apylinkių perkeltus XIX–XX a. kaimų pastatus: gryčias, klėtis, pirtis, klojimus, daržines. Keliautojos susipažino su muziejaus pastatuose įrengtomis ekspozicijomis: įvairiais buities rakandais, senovinės technikos kolekcija, baldais, drabužiais, lietuvių gyvenimo būdu, tradicijomis.

Tą pačią dieną Viešosios bibliotekos darbuotojos sugrįžusias į Radviliškį viešnias pakvietė pasivaikščioti po Eibariškių parką, aplankyti apžvalgos bokštą, apžiūrėti kitas parko erdves.

Sekmadienį, birželio 4 d., atsisveikinusios su Radviliškio miestu, Sakarvelo atstovės išvyko į Rygos oro uostą, o pakeliui dar aplankė Kryžių kalną.

Viešnios buvo be galo laimingos, galėjusios pažinti mūsų kraštą, kultūrą, žmones. Socialinėje erdvėje Kashuri bibliotekos atstovės dėkojo radvilieškiečiams už svetingumą ir tikisi tolimesnio bendradarbiavimo ateityje.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos