2022 m. Radviliškio viešosios bibliotekos darbuotojams buvo pakankamai aktyvūs projektinėmis veiklomis, leidiniais, inovatyviais ir darniais sprendimais. Siekiant, kad projektinė veikla turėtų išliekamąją vertę, prisidedančia prie mūsų rajono garsinimo, 2022 m. buvo sukurti ir visuomenę pasiekė du interaktyvūs žemėlapiai: „Laisvės ir nepriklausomybės kovos Radviliškio krašte“ bei „Balio Buračo keliais: vakar ir šiandien“.

Virtualiame ture „Laisvės ir nepriklausomybės kovos Radviliškio krašte“ yra išskirtos devynios Lietuvos laisvės kovas ir septynios Nepriklausomybės kovas menančios vietos, objektai. Turas suteikia galimybę virtualiai apsilankyti tose vietose, kur vyko mūšiai, kovos, buvo kankinami ir žudomi žmonės, pasirašomi ir leidžiami svarbiausi dokumentai. Vartotojai turės galimybę iš arti apžiūrėti vidaus ir išorės ekspozicijas, paskaityti informaciją apie lankomą objektą, išgirsti įrašytus pasakojimus lietuvių, anglų, rusų kalbomis. Virtualiame ture patalpintas audiogidas, vaizdo ir garso medžiaga, objektų aprašymai, statinės ir sferinės nuotraukos ant žemės ir iš oro. Viena iš naujovių – galimybė apžiūrėti numatytą objektą 3D formatu – tai 2004 m. Radviliškio rajono Minaičių kaime rastas bidonas su Prisikėlimo apygardos štabo dokumentais. Šis bidonas pasirinktas neatsitiktinai – tai „laiko kapsulė“, kurią pokaris atsiuntė ateities kartoms byloti apie pasipriešinimą, pasiaukojimą, neišgalvotą herojiškumą. Turas pasiekiamas įvairiais įrenginiais.

Radviliškio krašte gimė ir augo lietuvių pedagogas, fotografas, etnografas, kraštotyrininkas, spaudos bendradarbis Balys Buračas. Įgyvendinus projektą, kiekvienas gali virtualiai pasivaikščioti Balio Buračo kadaise vaikščiotais keliais. Interaktyvus žemėlapis sudarytas iš 3 dalių: Balio Buračio gyvenimo kelio (laiko juostos ir žemėlapio turo); darbų (fotografijų), šių dienų veiklų. Norint parodyti unikalius Balio darbus, turo kūrėjai juos suskirstė į tris grupes, kuriose vaizduojami žmonės; daiktai ir vietovės. Žemėlapyje pavaizduotas ne tik Balio Buračo gyvenimas, jo darbai, bet ir tos vietos įprasminimas šios dienos šviesoje: mokinių ekspedicija, konferencija, vaizdo įrašas apie Balio Buračo fenomeną ir jo fotografinį palikimą – laida iš ciklo „Pamiršti vardai fotografijoje“.

Šiais sprendimais ir įgyvendintais projektais siekėme palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančią atminties istoriją. Šios interaktyvios kelionės leis keliauti neišeinant iš namų: plės akiratį, bus puiki edukacinė, informacinė medžiaga visiems, besidomintiems mūsų krašto istorija. Tikimės, kad parengti turai bus aktyviai lankomi ir vertinami.

Projektus „Laisvės ir nepriklausomybės kovos Radviliškio krašte“ bei „Balio Buračo fotografijos: įspaudai močiučių divonuose ir abrūsuose“ vykdė Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Kviečiame keliauti mūsų Laisvės ir nepriklausomybės keliais: https://www.gidas360.lt/hmd/radviliskis2/custom/#startscene=scene_4 bei Balio Buračo keliais: vakar ir šiandien: https://storymaps.arcgis.com/stories/b303abb7058943728ad990c00116d589 .

Viešosios bibliotekos informacija