Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka – tai bendruomenės susibūrimo vieta, žinių, kultūros, o vis labiau – ir modernių technologijų centras mūsų mieste. Knygų išdavimas lieka svarbi bibliotekos funkcija, tačiau pagrindinė viešosios bibliotekos užduotis yra daug platesnė – lavinti, informuoti visuomenę ir suteikti visiems prieinamas prasmingo laisvalaikio galimybes. Šiuolaikinė biblioteka, palaikydama tiesioginį ryšį su klientais, stebi jų poreikius ir kuria naujas paslaugas. Norime Jums priminti, kokias veiklas šiuo metu siūlo mūsų biblioteka, ir kviečiame aktyviai jomis naudotis.

Viešosios bibliotekos Kraštotyros-leidybos skyriuje lankytojai yra kviečiami dalyvauti dviejuose skirtinguose edukaciniuose užsiėmimuose: „Atgyjančios Radviliškio krašto legendos“ (pagal Kultūros paso programą) ir „Gimtojo krašto pažinimas“ (pagal kraštotyrinę programą). Pirmosios minėtos edukacijos tikslas – meninėmis priemonėmis išryškinti Radviliškio krašto paveldo objektus, praeities ženklus ir su tuo susijusią užrašytą tautosaką: legendas, padavimus, nutikimus, pasakojimus, juos pateikiant šiuolaikiškai, suprantamai, patraukliai. Į šią pažintį kūrybiškai siekiama įtraukti ir edukacijos dalyvius.

Edukacijos „Gimtojo krašto pažinimas“ metu dalyviai yra kviečiami žiūrėti dokumentinį filmą apie Radviliškio kraštą ir pasitikrinti savo žinias viktorinoje „Išgirsk, įsidėmėk, išklausyk“. Įdomios užduotys ir pokalbiai padeda dalyviams įminti Radviliškio krašto paslaptis, atsakyti į daugelį klausimų apie savo miestą. Edukacijos metu pristatomos skaidrės tema „Radviliškis anksčiau ir dabar“, aptariama, kaip keitėsi mūsų kraštas.

Taip pat Kraštotyros-leidybos skyriuje teikiama informacija apie Radviliškio kraštą, žmones, įvykius ir kt. atsakant į vartotojų kraštotyrines (temines, faktografines, adresines) užklausas žodžiu, el. paštu, telefonu. Šiame Skyriuje skaitmeninami įvairaus pobūdžio dokumentai: spauda, fotografijos, kraštotyros darbai, kaupiami ir sisteminami kraštotyros darbai, aktyviai vykdoma leidybinė veikla.

Skaitytojų aptarnavimo skyrius siūlo edukaciją „Knygos kelias“ (skirta 2–8 klasių moksleiviams). Edukacijos tikslas – skatinti moksleivių domėjimąsi knygomis, rašto ir knygų

atsiradimo istorija, lavinti loginį mąstymą, kūrybiškumą, patrauklia forma atskleidžiant praeities ir dabarties sąsajas. Edukacijos metu moksleiviams suteikiama galimybė senovinį raštą atkartoti ant molinių lentelių. Tai ugdo kultūrinį sąmoningumą, pagarbą istorinei praeičiai.

Vaikų literatūros skyriuje ir Žaislotekoje vykdoma ypač daug ir įvairių veiklų, skirtų vaikams ir paaugliams. Siūlome net 7 skirtingas veiklas. Mažiausieji yra kviečiami dalyvauti „Skaitukų“ būrelio edukaciniuose užsiėmimuose (skirti 1–3 metų amžiaus vaikams). Programa paruošta pagal respublikinį projektą „Knygų startas“, siekiant skatinti ankstyvąjį skaitymą). Skaitymas suartina ir leidžia turiningai leisti laiką su mažaisiais bibliotekoje, dalintis naudinga informacija apie knygas ir ne tik apie jas.

Vaikų literatūros skyriuje vyksta „Sensoriniai skaitymai“. Tai edukacinė programa vaikams, turintiems autizmo spektro sutrikimą arba kalbos ir komunikacijos sunkumų. Programos tikslas – naudojant įvairias vizualines, taktilines ir kitokias sensorines priemones bei pasitelkiant pojūčius (regą, klausą, lytėjimą, uoslę ar skonį) perteikti teksto prasmę taip, kad vaikas bent iš dalies gebėtų suprasti pasakojimą. Skirti ikimokyklinio ir pradinio mokyklinio amžiaus vaikams.

Lėlių teatro edukacija – tai teatrališkos knygų inscenizacijos pirštininių lėlių pagalba. Pagrindinė užduotis – skaitymo skatinimas. Edukacijos skirtos ikimokyklinio ir pradinio mokyklinio amžiaus vaikams.

Interaktyvių grindų žaidimai – tai paketas lavinamųjų žaidimų, kurie skatina vaikų protinę veiklą, kūrybinį mąstymą bei lavina vaikų vystymąsi. Žaidimai skirti ikimokyklinio ir pradinio mokyklinio amžiaus vaikams.

Bibliotekoje yra įrengtas Pasakų kambarys. Jame garsiai skaitomos pasakos ir kiti grožinės literatūros kūriniai. Ši erdvė skirta įvairaus amžiaus lankytojams.

Žaisloteka – tai žaislinių, paveikslėlių knygų ir žaidimų kambarys, kuriame prasideda pirmoji pažintis su biblioteka. Ši erdvė skirta ikimokyklinio ir vyresnio amžiaus skaitytojams.

Viešojoje bibliotekoje vykdoma ir dar daugiau veiklų – organizuojami įvairūs renginiai, parodos, teminės edukacijos, filmų peržiūros, su tvarumu susijos veiklos, įgyvendinami projektai ir kt.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos