Vasario–kovo mėn. Radviliškio viešoji biblioteka kvietė dalyvauti Lietuvių kalbos dienoms skirtuose renginiuose, įvairiose edukacijose, lankyti parodas.

Vasario 13–kovo 13 dienomis Viešojoje bibliotekoje veikė dvi parodos: Lizdeikos gimnazijos mokytojų ir mokinių kūrybinių darbų paroda „Literatūros pamokos“ ir tos pačios mokyklos moksleivių grafikos darbų paroda „Lietuvių kalbos spalvos“.

Vasario 14 d. Viešojoje bibliotekoje vyko protmūšis „Paliesk lietuvių kalbą širdimi“. Jame dalyvavo Knygos mylėtojų klubo „Beržė“ nariai. Geriausiai išmanantys lietuvių kalbą ir mūsų šalies istoriją buvo apdovanoti. Popietės metu pristatyta nauja Viešosios bibliotekos išleista knyga „Žodis, talpinantis laiką. Literatūros kūrėjai ir puoselėtojai“.

Vasario 21-oji – Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Šią dieną Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko edukacija „Mokomės rašyti kaligrafiškai“. Mokymus vedė Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos dailės mokytoja metodininkė Daiva Šipulskienė.

Kovo 2 d. Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje lankėsi VU Šiaulių akademijos dėstytoja, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narė, doc. dr. Rūta Kazlauskaitė, kuri skaitė paskaitą „Lietuvių kalbos tarmės“.

Kovo 15 d. Radviliškio rajono Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai klausėsi paskaitos „Radviliškio rajono vietovardžiai“. Paskaitą vedė lektorė Laimutė Verbickienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė. Ji ne tik papasakojo apie Radviliškio r. vietovardžių kilmę, darybą, bet ir diskutavo su paskaitos dalyviais apie jų gimtųjų vietų pavadinimus, aiškinosi jų galimą kilmę.

Lietuvių kalbos dienoms skirti renginiai vyko ir Viešosios bibliotekos filialuose.

Baisogalos bibliotekoje paminėtos Lietuvių kalbos dienos – bibliotekos jauniesiems lankytojams trumpai pristatyta lietuvių rašytojo, dramaturgo, poeto, prozininko, dramaturgo, humoristo Juozo Erlicko biografija, skaityti jo eilėraščiai

Pociūnėlių pagrindinės mokyklos jaunųjų kūrėjų būrelį lankantys vaikai ir aštuntokai deklamavo, skaitė eilėraščius, kuriuos patys sukūrė ir skyrė Vasario 16-ajai (konkursui „Lietuva, tavo vardas man šventas“). Vėliau jaunieji kūrėjai rašė 20 jiems gražiausių lietuviškų žodžių, susipažino su leidinių paroda, skirta Lietuvių kalbos dienai.

Palonų bibliotekoje vyko popietė-patarlių aptarimas „Kuo yra graži lietuvių kalba?“. Dalyviai skaitė patarles, prisiminė savo vaikystės laikų įvairius priežodžius bei posakius.

Alksniupių biblioteka organizavo popietę „Gražiausias žodis“. Gimtajai kalbai paminėti“. Į popietę susirinko prailgintos grupės vaikai. Renginio metu bibliotekininkė trumpai papasakojo apie lietuvių kalbos kilmę, tarmes. Vaikai skaičiavo, kiek raidžių yra ilgiausiame lietuviškame žodyje, dalyvavo viktorinoje „Ką žinai apie Lietuvą“, rašė gražiausius lietuviškus žodžius.

Sidabrave vyko popietė-viktorina „Didžiuojuosi savo gimtąja kalba“, kurioje dalyvavo Sidabravo gimnazijos IV kl. moksleiviai su savo mokytoja Regina Žaliene. Vaikai sprendė įvairias užduotis, atsakinėjo į klausimus.

Raudondvario bibliotekoje vyko popietė ,,Kalba ir žmogus“ kurioje dalyvavo bibliotekos skaitytojai ir RTVMC Šeduvos skyriaus bibliotekininkė A. Gulbinienė bei kiti skyriaus darbuotojai. Popietės metu buvo skaitomi įdomūs faktai apie lietuvių kalbą, renginio dalyviai žiūrėjo Mokslo sriubos laidą-filmuką: ,,Apie lietuvių kalbos kilmę ir jos unikalumą“. Laidos metu apie kalbą ir žmogų pasakojo Lietuvių kalbos instituto profesorė, docentė J. Zaborskaitė. Po to visi kausėsi A. Kairienės skaitomo iš „P“ raidės pasakojimo ,,Prano Penktadienis“.

Su Skėmių dienos centro ugdytiniais „Saulės vaikai“ popietėje „Kalba gimtoji lūposna įdėta“ buvo kalbama, kokie yra gražiausi, jų nuomone, žodžiai, kuriuos vaiaki užrašė baltame popieriaus lapelyje. Popietės metu buvo kalbama, kodėl reikia mylėti ir saugoti savo kalbą, kaip taisyklingai nereikia kalbėti.

Šaukoto bibliotekoje vyko popietė „Kad lietuviškas žodis neverktų“. Joje dalyvavo Šaukoto vaikų dienos centro „Antrieji namai“ vaikai. Žaisdami kalbinius žaidimus vaikai ieškojo žodžių įsibrovėlių, kurie teršia gimtąją kalbą, prisiminė, kaip lietuviškai pavadinti daiktus nenaudojant svetimybių.

Šeduvos bibliotekoje vyko popietė „Tauta prasideda nuo žodžio“. Dalyviai susipažino su lietuvių kalbos istorija, jos savitumu ir grožiu, rašė sunkių ir įsimintinų žodžių diktantą. Skambėjo gražios lietuviškos dainos, atliekamos Nijolės ir Jono Snockių.

Lietuvių kalbos dienoms pažymėti Šniūraičių biblioteka parengė konkursą-parodėlę ,,Parašyk žodį“(vasario 13–24 d.). Buvo išrinkti patys gražiausi parašyti žodžiai, dalyviai apdovanoti dovanėlėmis.

Vainiūnų bibliotekoje vyko popietė su Baisogalos mokyklos-darželio Pakiršinio ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus antrokais. Susitikimo metu vaikai sužinojo apie pirmąją išspausdintą lietuvišką knygą – Katekizmą, bandė perskaityti atspausdintą Katekizmo pastraipą, skaitė lietuvių liaudies padavimą, rašė gražiausius lietuviškus žodžius.

Norėdami geriau pažinti lietuvių kalbą, jos tarmes, Vėriškių vaikų dienos centre buvo tarmiškai sekamos pasakos, vyko jų aptarimas. Po to vyko žaisminga tarmiškų žodžių viktorina, kurios metu visi dalyviai pasitikrino savo žinias.

Kairėnų bibliotekoje vyko popietė ,,Iš kalbos prakartėlių“. Jos metu aptarta kraštietės Rūtos Kazlauskaitės knyga ,,Grinkiškio apylinkių tekstai“, buvo klausomasi įrašų, kurie yra pridėti prie knygos.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos