Balandžio 27 d. Radviliškio viešoji biblioteka kartu su Radviliškio turizmo informacijos centru kvietė moksleivius dalyvauti ekskursijoje „Radviliškio miesto mažosios architektūros objektai ir gatvės, susiję su knyga“. Ekskursijos tikslas – supažindinti jaunąją kartą su mūsų mieste esančiais objektais ir gatvėmis, kurie susiję su knyga bei juos aplankyti. Ekskursijoje dalyvavo Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 5 klasių moksleiviai ir juos atlydėjusi bibliotekininkė Jovita Matulaitytė. Literatūrinė ekskursija – tai vienas iš Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginių, kuri minima balandžio 23–29 d.

Ekskursijos metu moksleiviai aplankė 4 Radviliškio miesto lankytinus objektus ir 2 gatves, kurios pavadintos žymių rašytojų vardais.

Pirmiausia moksleiviai buvo pakviesti į Viešosios bibliotekos kiemelį, kuriame aplankė „Skaitančio vaiko“ skulptūrėlę. Ją sukūrė radviliškietis dailininkas, skulptorius, grafikas Martynas Gaubas. Kaip kalbama legendose, patrynus berniuko galvą, išsipildo norai. Vaikai galvojo norus ir glostė skulptūrėlės galvą.

Po to smalsūs keliautojai aplankė Dariaus ir Girėno gatvėje esantį namą, kuriame gimė ir augo žymus kraštietis Algirdas Mykolas Dobrovolskis-Tėvas Stanislovas. Tai buvo neeilinė asmenybė, visus žavėjusi kuklumu, paprastumu bei iš jo sklidusia dvasine šviesa. 2018 m. ant šio namo buvo atidengta memorialinė lenta, siekiant įamžinanti šio iškilaus kraštiečio atminimą.

Kita stotelė – J. Biliūno gatvė, kurioje yra 40 namų. Jonas Biliūnas – lietuvių rašytojas, poetas, publicistas, novelių ir psichologinio žanro pradininkas Lietuvoje, žymus visuomeninio ir kultūrinio gyvenimo veikėjas. Moksleiviai buvo supažindinti su žymiausiais šio rašytojo kūriniais bei autoriaus biografija.

Moksleiviai aplankė ir du Knygų namelius, kurie Viešosios bibliotekos iniciatyva buvo pastatyti Radviliškio autobusų stotyje ir miesto parke. Dar vienas Knygų namelis buvo įkurdintas Radviliškio geležinkelio stotyje bei trijuose miesto lopšeliuose-darželiuose. Penktokai kartu su bibliotekos darbuotojomis papildė namelius knygomis, kurias galės skaityti visi norintys. Šiuose Knygų nameliuose palikti savo perskaitytas knygas ir taip dalintis skaitymo malonumu su kitais gali visi.

Taip pat ekskursijos komanda aplankė ir Vinco Kudirkos gatvę. Šio prozininko, poeto, publicisto vardu 1993 m. buvo pavadinta miesto mokykla – Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazija.

Pasivaikščioję po miestą ir aplankę literatūrinius objektus, susijusius su knyga, moksleiviai sugrįžo į biblioteką, kur savo žinias pasitikrino dalyvaudami nuotaikingame „Kahoot“ žaidime. Šaunūs keliautojai bibliotekoje vaišinosi skanėstais, dalijos įspūdžiais ir kupini gerų emocijų išsiskirstė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos