Sausio 13-osios išvakarėse Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko atvira pamoka „Kruvinoji naktis, įsirėžusi atmintin“, kurią vedė Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja ekspertė Laima Škėmienė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Aušra Mackevičienė bei pamokos svečias – Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys, Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Simelis. Pamoką išklausė Radviliškio Gražinos progimnazijos moksleiviai ir keletas Radviliškio Lizdeikos gimnazistų.

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena. Apie šios reikšmingos Lietuvos valstybei datos įvykius savo prisiminimais dalijosi jų liudininkas V. Simelis. Jis moksleiviams pasakojo, kaip 1991 m. vieningai žmonės rinkosi ir vyko į Vilnių ginti Lietuvos nepriklausomybės. Iš įvairių miestų žmonės pasiskirstę dienomis važiavo autobusais ir savo transportu į Vilnių. Radviliškiečiams, kaip teigia V. Simelis, buvo paskirta sausio 16-oji. Tądien nuvykę radviliškiečiai pagerbė žuvusiuosius, dalyvavo jų laidotuvėse. Visus šiuos skaudžius istorinius įvykius prisiminęs V. Simelis sako, kad tik po kurio laiko susimąstė, kas tąkart galėjo nutikti, bet noras ginti tėvynę buvo be galo stiprus. Jis įsitikinęs, kad jei mūsų šalį ir vėl užkluptų negandos, viskas kartotųsi – žmonės vieningai gintų Lietuvą.

Po svečio papasakotų prisiminimų moksleiviams buvo parodytas trumpas dokumentinis filmas apie sausio 13-osios įvykius ir kovą už Lietuvos laisvę. Mokytojos kvietė moksleivius pasidalinti savo įžvalgomis apie matytus vaizdus, išskirti svarbiausias matytų įvykių detales.

Po to moksleiviai skaitė eiles, pagerbė žuvusiuosius, pristatydami kiekvieną jų ir uždegdami po simbolinę žvakelę. Visi renginio dalyviai buvo pakviesti tylos minute pagerbti laisvos tautos gynėjus. Siekiant sustiprinti vienybės jausmą, pamokos dalyviai buvo paraginti susikibti už rankų ir giedoti Lietuvos himną.

Už surengtą atvirą pamoką „Kruvinoji naktis, įsirėžusi atmintin“, skirtą Sausio 13-ajai – Laisvės gynėjų dienai, už pasidalijimą istorinėmis įžvalgomis ir prisidėjimą prie reikšmingų Lietuvos valstybės įvykių įprasminimo mokytojoms Laimai Škėmienei, Aušrai Mackevičienei ir Vytautui Simeliui dėkojo Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos