Šiaulietis Virgilijus Baltrušaitis Radviliškio viešajai bibliotekai padovanojo du kraštotyros darbus: Šiaulių durpių įmonės istorijos knyga (antroji), Šiaulių durpių įmonė AB Rėkyva.

Rankraščio anotacijoje autorius rašo, kad 2014 metais AB Rėkyva generalinio direktoriaus Irmanto Chrimlio iniciatyva buvo išleista knyga Rėkyva, kurioje pristatoma AB Rėkyvos įmonė. Šioje knygoje buvo pateikta ir dalis informacijos apie Šiaulių durpių įmonę, kurios pagrindu ir susikūrė dabartinė AB  Rėkyva.  Buvusios įmonės darbuotojas Vladislovas Margevičius, dirbdamas Durpių įmonėje, buvo sienlaikraščio Durpininkas redaktorius, tad jis  rinko įvairią informaciją apie įmonės gyvenimą, darbuotojus. Taip atsirado Šiaulių durpių įmonės istorijos knyga (antroji), kurioje atsispindi įmonės veikla maždaug 1981–1991 m. laikotarpiu. Šią knygą-albumą V. Baltrušaitis rado 2013 m. AB Rėkyva archyve, tik jam nepavyko išsiaiškinti, kur yra pirmoji knyga ir ar iš viso ji egzistavo. Galbūt Vladislovo Margevičiaus planuose buvo ta pirmoji knyga, kurioje, V. Baltrušaičio manymu, turėjo atsispindėti gerokai senesni laikai.

Virgilijaus Baltrušaičio darbo stažas Šiaulių durpių įmonėje – 44 metai. Autoriui kilo noras pratęsti ankstesnio darbuotojo Vladislovo pradėtą darbą ir taip papildyti Šiaulių durpių įmonės istoriją. 2013–2014 ir 2019–2020 metais iš įmonės darbuotojų, spaudos leidinių, archyvų rinkta įvairi informacija, nuotraukos. Nedaug beliko žmonių, galinčių pasidalinti prisiminimais apie įmonę prieš 60–70 metų. Gerai, kad tuometinė spauda žymiai plačiau aprašydavo kolektyvų darbą.

Surinktą medžiagą V. Baltrušaičiui padėjo apdoroti Monika Ožemblauskytė, Jolanta Baldišė, Marina Andreičiuk, Alius Valys, finansiškai parėmė Kastytis Vyšniauskas. Kolektyvinio darbo rezultatas – Šiaulių durpių įmonės istorijos elektroninis variantas – 1 dalis.

Peržiūrėjus šią vertingą kraštotyrinę medžiagą, radome įdomių duomenų apie Šiaulių durpių įmonės Radviliškio skyriaus veiklą, darbuotojus. Pateikta informacija apie UAB Sulinkiai, kuri buvo įkurta 1993 m., o 2005 m. tapo privataus kapitalo įmone Sulinkiai. Nemažai informacijos surinkta apie Tyrulių gyvenvietės statybą, darbuotojus, pateikta ir jų nuotraukų.

Bibliotekos lankytojams turėtų būti įdomu plačiau susipažinti su Šiaulių durpių įmonės saviveikla, kuri išimtinai buvo vystoma Tyruliuose, nes čia buvo tam tinkamos sąlygos: 1958 m. pastatytas klubas, veikė moterų ansamblis, mišrus choras, dūdų orkestras. Vidurinėje mokykloje dirbo mokytojų kolektyvas.

Virgilijaus Baltrušaičio padovanoti kraštotyros darbai yra saugomi Viešosios bibliotekos Kraštotyros-leidybos skyriuje. Dabar kiekvienas bibliotekos lankytojas turės galimybę susipažinti su šia vertinga medžiaga.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos