Po kelerių metų pertraukos Nacionalinis diktantas sugrįžta ir vėl pakvies prie popieriaus lapo visus kalbos aistruolius. Diktantas per LRT RADIJĄ bei portale LRT.lt skambės kovo 15 dieną.

Atviras visiems kalbos mylėtojams, Nacionalinis diktantas ir šiemet skatins dalyvius atskleisti savo prieraišumą lietuvių kalbai bei siūlys nebijoti suklysti, nes kiekviena klaida tampa kelrodžiu į mokymąsi. Pagrindinis šių metų organizatorių šūkis – „Rašyk. Klysk. Išmok“.

„Rašyti diktantą kviečiame visus. Savo kalba galime rūpintis tik mes patys. Net jei klystame rašydami ar kalbėdami, visada galime tobulėti – kartu su draugais, kolegomis ar bendramoksliais. Tik kiekvieno mūsų apsisprendimas lems, kokia ateityje bus lietuvių kalba“,  – teigia Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

Penktadienį, kovo 15 d., 11 val., diktantas bus transliuojamas per LRT RADIJĄ ir portale LRT.lt. Jau keturioliktą kartą rengiamas Nacionalinis diktantas yra bendras VšĮ Pilietinės minties instituto ir LRT renginys, diktantą remia AB Šiaulių bankas. 

Dalyvavimas neapsiriboja konkrečia vieta – prie kalbos šventės kviečiamos prisijungti bibliotekos, savivaldybės, įstaigos, įmonės, mokyklos ir užsienio lietuvių bendruomenės. Įmonės ir organizacijos diktantą galės rašyti savo patalpose, o užsienio lietuvių bendruomenės iš organizatorių gaus diktanto įrašą ir konkurse galės dalyvauti kovo 16–17 d. sau patogiu metu. 

Nacionalinis diktantas tradiciškai išrinks raštingiausią mokinį, raštingiausią suaugusįjį ir raštingiausią užsienio lietuvį. Diktanto finalas bus rengiamas gegužės mėnesį Vilniuje.

Specialiai Nacionaliniam diktantui tekstus kuria lietuvių rašytojai. Pastarąjį kartą Nacionalinio diktanto dalyviai rašė Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkės Birutės Jonuškaitės sukurtą tekstą „Milinė“.

Nuo 2006 m. organizuojamas Nacionalinis diktantas jau 14 metų nuosekliai bendradarbiauja su Valstybine lietuvių kalbos komisija, LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija, LR užsienio reikalų ministerija, AB Lietuvos paštu, LR kultūros ministerija ir Valstybine kalbos inspekcija.

Nacionalinis diktantas Radviliškyje bus rašomas kovo 15 d. 11.00 val. Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Dariaus ir Girėno g. 9, Radviliškis).

Pageidaujančius kartu rašyti nacionalinį diktantą kviečiame registruotis iki kovo 14 dienos el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu +370 614 19 591.

Parengta pagal Nacionalinio diktanto organizatorių ir Radviliškio rajono savivaldybės administracijos informacija