Nuo kovo pradžios Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje ir Mažojoje galerijoje pradėjo veikti fotografijų parodos: Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ fotografijų paroda ir Vytauto Daraškevičiaus fotografijų paroda „Istorinės akimirkos“, skirta Kovo 11-ajai.

„Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2023“ fotografijų paroda atkeliavo į Viešąją biblioteką iš Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos. Tai nuotraukų kolekcija, kuri buvo parengta iš organizuojamo fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“, skirto karo operatoriaus Tado Dambrasuko atminimui. Šiuo konkursu siekiama iš arčiau parodyti Lietuvos kariuomenę skirtingose situacijose: kokie kariai yra pratybose, šventėse, ką jie išgyvena, kaip treniruojasi, kaip siekia savo tikslų ir koks iš tiesų yra kario tarnybos kelias.

Devynioliktojo konkurso nuotraukose – geriausios 2023 metų nuotraukos: fotografų užfiksuoti karių portretai, kariniai veiksmai, karių šventės ir kasdieninio gyvenimo akimirkos, taip pat moderni, pažangi, aukščiausius NATO standartus atitinkanti Lietuvos kariuomenės technika ir ginkluotė. Ekspertų komisija atrinko 56 nuotraukas, viena iš jų buvo pripažinta linksmiausiu kadru, jos buvo paruoštos parodai ir išleistas jų fotoalbumas.

Nuotraukos Viešojoje bibliotekoje bus keičiamos kas 7 darbo dienas, todėl iki kovo mėn. pabaigos parodoje lankytojų lauks vis naujos nuotraukos.

V. Daraškevičiaus fotografijų paroda lankytojams suteikia galimybę prisiliesti prie istorinės kelionės link Kovo 11-osios. Parodoje pateikiamas unikalus liudijimas to, ką matė fotografas ir ką kalba jo užfiksuotos nuotraukos. Visos parodos nuotraukos išdėstytos chronologine įvykių seka, nuo pirmojo Sąjūdžio susibūrimo iki Kovo 11-osios. V. Daraškevičius: „Tą dieną išsipildė tai, apie ką Sąjūdžio veiklos pradžioje 1988 m. birželį sunkiai galėjo svajoti net ir drąsiausi Lietuvos patriotai. Šis žingsnis, kurį entuziastingai sutiko tiek prie AT rūmų susirinkę žmonės, tiek ir visi kiti, stebėję tai TV ekranuose, sudrebino visos Tarybų Sąjungos pamatus... 1990 metų Kovo 11-oji užbaigė pirmąjį kelio į laisvę etapą – šviesų, euforišką, ne veltui pavadintą „dainuojamąja revoliucija“. Iki realios laisvės bei tarptautinio pripažinimo dar buvolikę beveik pusantrų nelengvų metų, kupinų jau daug dramatiškesnių įvykių... O tuo momentu tai buvo tikrai ryžtingas bei drąsus žingsnis į nežinomybę.“

Paroda „Istorinės akimirkos“, skirta Kovo 11-ajai, veiks iki kovo mėn. pabaigos.

Pasiimdami literatūrą suaugusiems ir vaikams, bei lankydamiesi Kraštotyros-leidybos skyriuje nepamirškite apžiūrėti autorines ir knygų parodas, kurias Jums paruošė bibliotekininkės.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos