Tęsiantis gražiai bendrystei tarp Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus darbuotojų, bibliotekos kultūros projektų vadovė Jolanta Kvedarienė dalyvavo Erasmus+ programos KA1 edukaciniame mobilumo projekte „Suaugusiųjų mokymo organizavimo Vokietijoje ypatumai“.

Savaitės mokymo programoje buvo pristatytas Buxtehudes profesinio mokymo centras (https://bbsbux.de/), mokymo sistema, programos, planai ir bazė. Šiame centre plačiau aptarta profesinio mokymo sistema, kuri paremta dualinio mokymo principais. Šiame centre dirba 96 mokytojai, mokosi 1 700 studentų, šioje ugdymo įstaigoje mokoma 70 profesijų, vedami 6 profesinio mokymo kursai. Dualinę profesinio mokymo sistemą sudaro dvi dalys: teorinė dalis mokymo įstaigoje ir praktinė dalis (didžioji dalis mokymo laikotarpio) – įmonėje. Taip jauni žmonės (daugelis iš jų yra imigrantai) įgyja reikiamų praktinių įgūdžių, o įmonės – kvalifikuotus darbuotojus.

Suaugusieji žmonės gali mokyti profesinio tęstinio mokymosi centre SBB Kompetenz (https://www.sbb-hamburg.de/). Šiame centre vykdomas perkvalifikavimas, tolesnis mokymasis, kalbų kursai, koučingas. Visi šie mokymai parenkami ir pritaikomi žmonėms pagal jų individualias galimybes bei poreikius. Baigus mokymus jiems padedama įsitvirtinti darbo rinkoje.

Daugelį mokymų dalyvių sužavėjo apsilankymas senjorų gyvenamajame komplekse „Am Mühlenteich“. Šiame komplekse yra nuomojami butai, kuriuos gali išsinuomoti tik senjorai (nuo 60 metų amžiaus). Senjorai gauna tikrus namus, kuriuose gali gyventi visiškai savarankiškai. Šiame gyvenamajame komplekse labai svarbi bendrystė, pagalba vieni kitiems. Nepaisant to, kad nuomininkai turi nuosavą butą, niekada nesijaučia izoliuoti. Pastatu dalijasi daug bendraminčių, organizuojami renginiai, yra galimybė tvarkyti aplinką, užsiimti savanoriška veikla. Komplekse įrengtos bendro naudojimo patalpos: treniruoklių salė, grožio specialistų kabinetai, požeminis garažas, biblioteka (kurioje sudėtos senjorų asmeninių bibliotekų knygos), muzikos salė ir kt. Kiekvieną antradienį vyksta kavos gėrimo popietės, ketvirtadieniais – bingo žaidimo vakarai. Taip senjorai įgauna bendruomeniškumo jausmą, kurio daugelis žmonių taip dažnai pasigenda vėlesniais gyvenimo metais. Šiame komplekse gyvena 116 nuomininkų, nuomojami 97 butai.

Kita įspūdinga patirtis, kurią kiekvienas mokymų dalyvis dar ilgai nešiosis savyje – bendruomenės žmonių su negalia namai ir muziejus „Dialoghaus Hamburg“ (https://www.dialogue-se.com/what-we-do/dialogue-in-the-dark/). 1,5 valandos muziejaus ekspozicijos „apžiūrėjimas“, kurią veda aklieji gidai visiškoje tamsoje. Taip lankytojai supažindinami su aklųjų pasauliu, mokomi bendrauti be regėjimo, naudodamiesi kitais pojūčiais.  Ši organizacija siūlo parodas, edukacijas, seminarus bei kuria darbo vietas neįgaliesiems. Šio muziejaus ir organizacijos tikslas – pakeisti požiūrį į negalią, didinti toleranciją „kitoniškumui“.

Mokymu metu aplankytas vieno Hamburgo rajono St. Georg kultūros centras – Kultur Laden (https://kulturladen.com/). Šie kultūros namai organizuoja renginius, kalbos kursus, mokymus rajono gyventojams apjungdami apie 50 skirtingų bendruomenių žmones. Kai kurie renginių ciklai kuriami ir vykdomi bendradarbiaujant su kitomis institucijomis, grupėmis, asociacijomis ar žmonėmis. Žmonės čia gali ateiti ir patys organizuoti savo koncertą, parodą ar renginį. Šių kultūros namų veikla orientuota į įvairių tautybių, dažniau atvykusių žmonių, užimtumą. Patalpose veikia kavinė, skaitymo sodas. Visa veikla yra finansuojama iš miesto biudžeto.

Hamburgas turi išskirtinę biblioteką miesto centre – Zentralbibliothek Hamburg (https://www.buecherhallen.de/zentralbibliothek.html). Šiuolaikinė biblioteka visiems atvira, kaip skelbiama bibliotekos tinklalapyje, galima ateiti su pagalbiniais ar terapiniais šunimis, rasti paslaugas žmonėms, turintiems įvairią negalią. Keturių aukštų bibliotekoje išsidėsčiusios įvairios erdvės: darbo kambariai ir erdves mokymuisi, vaikų, jaunimo, muzikos biblioteka, kavinė ir sendaikčių turgelis, medijų pasaulis ir kt. Bibliotekos simbolis – du prieš pastatą stovintys žmonės, kurie, pasak bibliotekininkų, skaitydami knygas nuolat auga.

Priimančios organizacijos Hamburge infeba e.V. vadovė Virginija Vincaitė pasirūpino, kad mokymų dalyviai praturtėtų ne tik žiniomis, patirtimis, bet ir pajustų alsuojantį Hamburgo kultūrinį gyvenimą: vyko apžvalginės ekskursijos laivu Elbės upe, mokymų dalyviai keliavo miesto (City Tour) autobusu ir susipažino su miestu ir jo istorija, lankantis St. Paulio rajone, „Naktinių žibintų“ gatvėje, apžiūrint Elbės filharmonijos pastatą bei klausantis Bacho klasikinio koncerto, lankantis pasaulinio garso miniatiūrų muziejuje „Miniatur Wunderland“. Na, o didžiausią įspūdį paliko pasaulinio garso miuziklai „Herkules“ ir „Liūtas karalius“.

Visi mokymų dalyviai nuoširdžiai dėkoja Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus darbuotojams už suteiktą galimybę tobulėti, praturtėti (patirtimis ir asmeniniu auginimu), idėjų gausa. Tikimės, kad šios patirtys padės siekti geresnių darbo rezultatų, rengiant naujus projektus, teikiant naujas paslaugas mūsų bendruomenių nariams.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos