Gegužės 7-ąjąSpaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną – Radviliškio viešoji biblioteka organizavo tradicinę skaitymo akciją „Sustabdyta minutė – knygai“. Šį kartą skaitymai vyko Radviliškio miesto kultūros ir poilsio parke esančiame Latvių namelyje. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, prie akcijos prisijungti buvo kviečiamos rajono bibliotekos, švietimo įstaigos.

Skatinimo akcija „Sustabdyta minutė – knygai“ ragina visus nepamiršti knygos, akcentuoti skaitymo naudą ir organizuoti kuo daugiau skaitymą populiarinančių renginių. Šia skaitymo akcija biblioteka ir jos struktūriniai padaliniai jungiasi prie Lietuvos leidėjų asociacijos inicijuojamos akcijos „Lietuva skaito“, kuri orientuota į gegužės 7-ąją. Tai diena, kai kviečiame visus įvertinti laisvai reiškiamos minties ir žodžio svarbą bei mėgautis skaitant sava kalba parašytas knygas.

Šių metų skaitymo akcijai buvo pasirinkta jaunojo poeto Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės (1894–1912) kūryba. Gegužės 8 d. minimos jo 130-osioms gimimo metinės. Dėl ankstyvos rašytojo mirties spėta paskelbti vos 50 eilėraščių. Poetinius tekstus skaitė Lizdeikos gimnazijos moksleiviai ir Viešosios bibliotekos darbuotojai.

Į renginį moksleivius atlydėjo Lizdeikos gimnazijos bibliotekininkė Valia Kondratenko. Ji džiaugėsi, kad jaunimui įdomūs ir aktualūs renginiai, susiję su knyga.

Viešosios bibliotekos direktorė pasveikino visus susirinkusius su Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, primindama svarbius istorinius momentus, knygnešius ir daraktorius, kurie prisidėjo prie lietuvių kalbos išsaugojimo. Direktorė pasidžiaugė tradicine bibliotekos skaitymo akcija ir moksleiviams linkėjo nepamiršti, kaip už laisvą žodį kovojo mūsų senoliai bei palinkėjo toliau puoselėti lietuvių kalbą, neteršti jos svetimžodžiais.

Kasmet gegužės 7-ąją Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ji kiekvienam sąmoningam ir pilietiškam lietuviui primena baisias rusų carinės valdžios represijas, kuriomis buvo varžomi kiekvienos tautos brandumą liudijantys ženklai – kalba, knygų leidyba, spauda, laisvas žodis. Šiemet minėjome atgautos spaudos 120 metų sukaktį.

Skaitymo akcija „Sustabdyta minutė – knygai“ vyko ne tik mieste, bet ir rajone. Knygų ištraukas skaityti kaimų bibliotekose ir ugdymo įstaigose rinkosi moksleiviai, jų mokytojai, bendruomenių nariai.

Pociūnėlių pagrindinės mokyklos kieme vyko akcija „Sustabdyta minutė – knygai“. Šioje akcijoje dalyvavo 10 klasės moksleiviai su auklėtoja Aldona Maračauskiene ir lietuvių kalbos mokytoja Roma Buivydiene.

Šįkart prie akcijos Grinkiškyje Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos pirmokėliai su mokytoja Birute Dučinskiene. Renginio dalyviai gimnazijos sode skaitė savo mėgstamas knygas.

Beinoravos bibliotekos skaitytojai taip pat prisijungė prie Viešosios bibliotekos inicijuotos akcijos „Sustabdyta minutė – knygai“. Buvo skaitomos ištraukos iš Romualdo Granausko knygos „Kai reikės nebebūti“.

Skaitymo akcija vyko Daugėlaičių struktūrinio padalinio bibliotekos kieme. Čia skaitytojai pasirinko skaityti savo mėgstamų knygų ištraukas.

Palonų bibliotekos skaitytojai šį kartą prisidėjo prie akcijos netradiciškai – skaitė savo artimoje aplinkoje, pasirinkę sau patinkantį tekstą.

Prie akcijos „Sustabdyta minutė – knygai“ mielai prisijungė ir Grinkiškio Jono Poderio Pašušvio ikimokyklinės ugdymo grupės „Bitutė“ mažieji ugdytiniai. Visi kartu apžvelgė savo turimas knygeles ir paskaitė linksmą pasakaitę.

Pavartyčiuose tradicinė skaitymo akcija vyko ,,Emocijų“ parke. Akcijos dalyviai – Pavartyčių bendruomenės nariai, bibliotekos skaitytojai skaitė ištraukas iš lietuvių rašytojo Juozo Baltušio romano ,,Sakmė apie Juzą“.

Šiemet Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos 120-osios metinės buvo minimos Šeduvos globos namuose, kur kartu su senjorais buvo skaitomos poeto Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės kūrybos tekstai, renginio dalyviai diskutavo apie lietuvių kalbos išsaugojimą.

Sidabravo bibliotekoje ir prie jos gegužės 7-ąją įvyko skaitymo akcija „Sustabdyta minutė – knygai“. Joje dalyvavo Sidabravo bibliotekos lankytojai ir ištikimiausi skaitytojai, Sidabravo gimnazijos moksleiviai.

Aukštelkuose tradicinė skaitymo skatinimo akcija vyko kartu su mažaisiais aukštelkiečiais. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga šioje bibliotekoje surengta virtuali paroda ,,Spaudos atgavimui – 120 metų“.

Skaitymo akcijos metu Šiaulėnuose buvo skaitomos lietuvių autorių knygos. Akcijoje dalyvavo rankdarbių klubo „Mėletėlė“ narės ir skaitytojai.

Pociūnų padalinyje akcijos „Sustabdyta minutė – knygai“ dalyviai skaitė Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės eiles. Taip pat bibliotekoje veikė paruošta paroda „Kalba budino ir laisvėn vedė“.

Raudondvaryje tradicinė skaitymo akcija vyko lauke, prie Raudondvario kultūros namų. Bibliotekininkė visiems priminė, kad šią dieną prieš 120 metų išsilaisvinome nuo lietuviškos spaudos draudimo. Skaitymo akcijoje dalyvavo Raudondvario bendruomenės, bibliotekos skaitytojai ir RTVMC Šeduvos skyriaus TR22, TR23 kursų mokiniai su mokyklos bibliotekininke A. Gulbiniene. Renginio metu buvo skaitomi lietuvių autorių kūriniai – skambėjo H. Radausko, J. Marcinkevičiaus eilės apie knygą, raštą, kalbą, pavasarį ir prozos ištraukos iš J. Paukštelio kūrybos.

Gegužės 7 d. Alksniupių bibliotekos mažieji skaitytojai, iš bibliotekininkės sužinoję, kuo ypatinga Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, susidomėję skaitė knygeles.

Pakalniškių bibliotekos skaitytojos jungėmės prie Viešosios bibliotekos organizuojamos akcijos „Sustabdyta minutė – knygai“ ir savo tekstus skyrė Mamai, nes gegužės mėnesio pirmasis sekmadienis – Motinos diena. Buvo skaitomos ištraukos iš knygos „Esi tik viena“.

Prie skaitymo akcijos prisijungė Skėmių bibliotekos skaitytojai, lankytojai bei svečiai. Jie skaitė knygas, kurias patys pasirinko iš Skėmių bibliotekos fondo.

Šaukote skaitymo akcijos dalyviai rinkosi skaityti lietuvių rašytojo Juozo Baltušio kūrybą. Balandžio mėnesį buvo minimos šio kūrėjo 115-osios gimimo metinės.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos minėjimas vyko Vainiūnų struktūriniame padalinyje. Šią dieną minėjo drauge su Vaikų dienos centriuku „Gandriukas“. Buvo skaitomi eilėraščiai, knygos, prisimintas spaudos draudimo laikotarpis, vaikai piešė jiems patį gražiausią lietuvišką žodį.

Žeimių biblioteka prisijungė prie skaitymo akcijos „Sustabdyta minutė – knygai“. Prie bibliotekos buvo skaitoma poezija iš Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės poezijos rinktinės „Gėlynas“.

Gegužės 7-ąją skaitymo skatinimo akcija vyko ir Kutiškių, Baisogalos struktūriniuose padaliniuose.

Vėriškių biblioteka Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga kviečia gegužės 19 d. prisijungti prie pėsčiųjų žygio „Knygnešių – Lietuvos patriotų takais“. Žygio dalyviai patirs istorijos dvelksmą, lankant ją atspindinčius objektus. Ketinama aplankyti unikalų ir vienintelį Lietuvoje Knygnešystės muziejų, įsikūrusį Ustronės vienkiemyje esančios sodybos klėtyje, garsaus knygnešio Kazimiero Ūdros kapą ir paminklinį akmenį jo sodybos vietoje, Garšvių kaime, koplytstulpį knygnešiams ir vaizdingas vietoves aplinkui. Kelionės dalyvius lydės ir apie spaudos draudimo laikotarpį ir Garšvių knygnešių draugijos veiklą papasakos muziejininkas Audrius Daukša.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos