2024 metų balandžio 21–25 dienomis Romoje (Italija) vyko tęstinės ERASMUS+ projekto Nr. 2023-1-LT01-KA121-ADU-000131371 1 pagrindinio veiksmo – darbuotojų mobilumo veiklos. Kursų „Interaction Between Digital Literacy and Creativity: Thinking Outside the Box“ dalyvės Rima Leimontienė (Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centras), Rūta Vilkaitė (Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka), Laima Laiševcevienė ir Jolita Goštautienė (Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centras) susipažino su Italijos kultūra bei neformaliojo ugdymo metodikomis, taikomomis šioje šalyje dirbant su suaugusiaisiais. Kursų organizatoriaus – asociacijos ,,Ahul Felawen“ – iniciatyva patirties buvo semtasi mokantis ir praktiškai išbandant itališkos virtuvės paslaptis, fotografavimą ir vaizdo filmukų kūrimą išmaniaisiais prietaisais, dalyvaujant tapybos užsiėmime. Skaitmeninio raštingumo mokymuose projekto dalyvės mokėsi kitiems perteikti visą įgytą patirtį.

Kursai pradėti ,,Re-Bio“ restorane, kuriame naudojama tik organinė vietinė produkcija. Vietos šefas papasakojo apie itališkos virtuvės subtilybes, o vėliau praktiškai rodė, kaip pasigaminti tradicinį šalies desertą tiramisu bei itališkos virtuvės pažibą – fetučinius bei raviolius. Tai padėjo atskleisti šalies kultūrą, temperamentą. Dalyvės pasisėmė idėjų, kaip šalį, jos istoriją, garsius autorius bei jų kūrinius galima pristatyti ir aptarti pasitelkiant tos šalies kulinarinį paveldą.

Vėliau dalyvauta užsiėmime apie fotografavimą ir vaizdo filmukų kūrimą panaudojant išmaniuosius mobiliuosius telefonus. Fotografijos meno paslaptis atskleidė Amedeo Modigliani fondo lektorius Davide Muraca. Kursų dalyvės įgijo žinių apie nuotraukų kompozicijas tiek fotografuojant kraštovaizdžius, tiek portretus, sužinojo apie nuotraukų orientavimą pagal linijas, horizonto linijos išlaikymo svarbą, tinklelio naudojimą ir kt. Gautos žinias praktiškai panaudotos fiksuojant Romos architektūros objektus. Vėliau nuotraukos redaguotos, sužinota apie galimybes paryškinti ar nusodrinti spalvas ir šešėlius, keisti atspalvius bei kitas subtilybes, išsiaiškinta, kaip tai keičia nuotraukas, kas padeda geriau atskleisti, kokią mintį norima perteikti užfiksuotu vaizdu. Užsiėmime pristatyta Amedeo Modigliani fondo veikla ir pagrindinės idėjos.

Kaip pateikti ir pristatyti įgytas žinias, mokėmės Romos ,,Aniene“ institute su IT lektore Eleonora Bedini. Šiuolaikiniame skaitmenizuotame pasaulyje žinių apie informacines technologijas, saugų darbą kompiuteriu, pagrindinių programų naudojimo specifiką niekada nebus per daug. Italijos ugdymo įstaigos tam taip pat skiria didelį dėmesį. Susipažinta su informacinių technologijų pagrindais, „Word“ bei „Exel“ programų naudojimu, paveikslėlių redagavimo subtilybėmis ir kt.

Tapybos pamokoje su mokytoju Marco Di Gloria maišant spalvas, eksperimentuojant buvo bandoma išreikšti save, atskleisti savo gabumus. Pasirinkus paveikslėlį, reikėjo jį perkelti ant drobės. Sukurta neformali, atpalaiduojanti atmosfera kūrybinį užsiėmimą pavertė savotiška meno terapija, padėjo suvokti, jog visai nesvarbu, ar esi aukšto lygio menininkas ar tik pradedantysis, norintis save išbandyti šioje meno srityje, visų svarbiausia – nebijoti klysti, tobulėti ir įgyti žinių bei gerai praleisti laiką.

Išmoktos pamokos bei įgyta patirtis padėjo atskleisti Italijos kultūrą, užmegzti naujas pažintis. Gautos neformaliojo užimtumo pamokos leis jas pritaikyti ir naudoti savo organizacijose. Labai svarbu, kad tam parsivežta idėjų: kaip kūrybiškai galima organizuoti užsiėmimus suaugusiesiems, nepamirštant tiek edukacinės, tiek ir emocinės (netgi estetinės) veiklų pusės, kaip įgyvendintus suaugusiųjų švietimo sumanymus įtaigiau ir meniškiau pristatyti per fotografijos meną, pasitelkiant skaitmeninius įrankius, kaip plėtoti suaugusiųjų švietimo veiklų įvairovę plėtojant bendradarbiavimą su privačiomis arba nevyriausybinėmis organizacijomis.

Programos „Erasmus+“ mobilumo projektą (Nr. 2023-1-LT01-KA121-ADU-000131371) įgyvendina Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centras kartu su partneriais Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo, Joniškio rajono švietimo centrais, Radviliškio rajono savivaldybės viešąja biblioteka.

 


Projekto dalyvių informacija ir nuotraukos