Gegužės 22-ąją, trečiadienį, Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko Valdo Babliausko dokumentinio filmo „Juozas Jakavonis-Tigras“ ir J. Jakavonio knygos „Šalia mirties“ pristatymas bei susitikimas su šio partizano dukra – Lietuvos Respublikos Seimo nare Angele Jakavonyte.

Juozas Jakavonis-Tigras buvo vienas paskutiniųjų Merkinės būrio partizanų, paimtas priešų į nelaisvę, kankintas, bet neišdavęs savo vadų Adolfo Ramanausko-Vanago ir Juozo Vitkaus-Kazimieraičio. Filmas unikalus, nes šią dramatišką istoriją pasakoja pats Juozas Jakavonis-Tigras, jautriai pateikdamas ypatingai skaudžius išgyvenimus.

Garsiojo Lietuvos partizano dukra Angelė Jakavonytė pasidalino prisiminimais apie šviesaus atminimo savo tėtį bei pristatė lagaminą, su kuriuo jis grįžo iš kalėjimo. Lagamine saugomi rankraščiai, knygos, kryželis, Lietuvos rezistencijos partizanų leistas laikraštis „Laisvės varpas“ ir kiti daiktai, primenantys Juozo Jakavonio-Tigro gyvenimą ir tragišką mūsų tautos istorijos laikotarpį.

Knygoje „Šalia mirties“ (2005) pateikiami atsiminimai apie partizaninę kovą Merkinės apylinkėse, kančias, patirtas Merkinės, ir Varėnos saugume, Gulago lageriuose, autoriaus ir jo kaimynų liudijimai apie gyvenimą sovietinėje Lietuvoje iki Atgimimo.

A. Jakavonytė dėkojo renginio lankytojams ir pasidžiaugė galimybe šį filmą parodyti būtent čia, Radviliškyje, nes ši istorija aktuali ir Radviliškio rajono gyventojams, kurių artimieji taip pat dalyvavo kovose už Lietuvos laisvę.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos